03.03.2024

HOLDTURNERING 2023-24

Som vinder af B-række Syd erhvervede Alssund 1 ret til for klubben at spille om oprykning til A-rækken mod de to vindere af B-række Midt og B-række Nord. Disse 2 hold var Jerne 1 og Horsens 2, og oprykningskampene spilles som 6-mands-hold, som der spilles med i A-rækken. Kampene blev aftalt som følger:


Tirsdag d. 27.02. kl. 19.30: Jerne 1 vs. Alssund 1


Søndag d. 10.03. kl. 12: Alssund 1 vs. Horsens 2


Tirsdag d. 12.03. aften: Horsens 2 vs. Jerne 1


Den første af kampene er altså spillet.


Holdleder Niels Skovvart spurgte alle fra toppen af styrkelisten, om de (vi) kunne spille. Johnny Andersen kunne ikke. Heller ikke Jonas B. Clausen. De 5 øverste brætter blev altså: Adam Cedzo, Martin Killmann, Niels B. Yde, Christian Jørgensen og Erik Holm Petersen. Vi 5 udgjorde et transportproblem, og Niels Skovvart, der scorede 100% som reserve i kvalifikationen, satte dermed med gode grunde sig selv på holdet som 6.-bræt.


Jerne har gennem sæsonen spillet med Jens Nielsen som 1.-bræt. I 2 af deres kampe er Søren A. Sørensen trådt til. Til Oprykningskampen mod os havde de mobiliseret såvel Søren A. Sørensen og Carsten Klint Sørensen som hhv. 1.- & 2.-bræt. Dertil spillede alle 4 fra holdets top. De stillede altså i stærkeste opstilling.


Resultatet blev.:

1. Søren A. Sørensen  1818  -  Adam Cedzo  1927                           1 - 0

2. Carsten Klint Sørensen  1792  -  Martin Killmann  1907          0 - 1

3. Jens Nielsen  1751  -  Niels B. Yde  1774                                       0 - 1

4. Damir Desevac  1692  -  Christian Jørgensen  1733                  1 - 0

5. René Poulsen  1606  -  Erik Holm Petersen  1677                      ½ - ½

6. Ib Klitaa  1574  -  Niels Skovvart  1489                                          ½ - ½


Altså                                                                                                       3 - 3

Adam spillede let og flydende og opbyggede en fordel, men i en vundet stillling blev han ramt af skakblindhed og satte et tårn i slag. Adam havde stadig chancer, men Søren spillede sikkert og vandt.


Martin fik godt spil, og så blev Carsten ramt af skakblindheden og gik pladdermat.


Jeg fik godt spil, og da Jens tilbød mig et ubehageligt bondefremstød, kom han til at stå næstbedst. Han spillede dog så opfindsomt, at han fik afviklet til en næsten lige stilling med tårn og 6 bønder mod løber, springer og 5 bønder. Jeg afslog et remistilbud, og Jens spillede slutspillet dårligere end mig.


Damir spillede 2. b4 mod Siciliansk, og Christian løb ind i nogen modvind. Damir fik en springer på f6. I søgen efter modspil tog Christian sin dækning af 8. række væk, og nu kunne Damir opstille en udækkelig mattrussel.


I Fransk med 3. Sc3, Lb4 fik Erik godt nok spil, men han famlede og fandt ikke det rette gennembrud. Stillingen ebbede ud i et slutspil m. 2 tårne mod 2 tårne, uligefarvede løbere og halvlukket stilling, så tårnene på begge sider var noget begrænsede. Remis.


Niels fik godt spil mod Ibs d3 (i stedet for d4) i Jugoslavisk. I mange træk havde Niels det friere spil, men så lavede han et bondefremstød, der tabte en bonde. Partiet skiftede, og nu skulle Niels kæmpe for at holde sammen på sin stilling. Ib vandt yderligere en bonde. men i iver for at finde en vej til gevinst gav han en bonde tilbage, og nu holdt Niels remis.


Resultatet kan vi ikke klage over, men det havde været rart, hvis Adam havde set gevinsten i stedet for at give den bort.

Kampen mod Horsens 2 på søndag bliver spændende. Den kommer til at foregå i Multikulturhuset, og alle er velkomne til at komme forbi.


18.03.2024


Som skrevet øverst skulle Alssund 1 i kamp igen søndag d. 10. marts, og denne gang skulle vi møde Horsens 2. Da vores spillested i Frivillighedens hus var optaget, måtte Niels Skovvart finde andet lokale til os, og dette blev et tilstrækkeligt stort mødelokale i Multikulturhuset.


Horsens mødte frem i god tid, og det viste sig, at de var i svækket opstilling. Alssund-spillerne kom dumpene lidt efter lidt, og som fungerende holdleder fandt jeg anledning til at ringe til både Jonas B. Clausen og Adam Cedzo. Begge kom, men Adam først efter at urene var sat i gang.


Kampen fik dette 'udseende' og resultat:

1. Adam Cedzo  1927  -  Tommy Eskildsen  1579                                 1  -  0

2. Martin Killmann  1907  -  Peter Jørgensen  1550                            1  -  0

3. Jonas B. Clausen  1779  -  Tim Bjerre  1548                                     ½  -  ½

4. Niels B. Yde  1774  -  Rikardt Riis  1399                                             ½  -  ½

5. Christian Jørgensen  1733  -  Viktor Kjærulff  1300                        1  -  0

6. Erik Holm Petersen  1677  -  Ramadan Mustafov Saliev  1294     1  -  0


Altså                                                                                                             5  -  1

Ratingforskellen antyder, at resultatet er i underkanten for os, men mens vores FIDE-rating ligger fra 1969 til 1808, ligger Horsens-spillernes fra 1838 til 1664, altså langt over deres danske rating.


Med hvid mod Adam Cedzo vendte Tommy Eskildsen 1. d4, Sf6 til Pirc. Som altid spillede Adam let og flydende, men denne gang havde han svært ved at udligne stilllingen. I første omgang undveg Tommy dronningeafbytning. Dette var dog ikke helt godt, så derfor fremtvang han afbytningen få træk senere. De gik nu ind i et slutspil med løber og 2 springere mod løber og 2 springere. I dette undveg Tommy en remisvariant og fik også lidt bedre spil, men kun tilsyneladende gav Adam en bonde væk. Afbytningen, der fulgte efterlod springer mod springer, og her vovede Tommy sin konge for langt frem. Nu løb Adam i dronning, og Tommy gav op.

Martin var holdets topscorer med 2/2 i oprykningskampene. I Jerne fik han foræret en mat, men mod Peter Jørgensen fra Horsens måtte han vise, at han kunne lægge tryk og fastholde det.


Jonas B. Clausen spillede mod Tim Bjerre, og Jonas spillede sort i et Firspringerspil, der blevv til et Skotsk Parti. Spillet var meget positionelt, men der lurede konstant taktiske finesser. På intet tidspunkt havde nogen af parterne en fordel, der oversteg 0.99, og hvem der havde et lille overtag vekslede. Ikke overraskende endte kampen remis.


På bræt 4 spillede Rikardt Riis Fransk imod mig. Traditionelt angreb han d4-e5 bondestillingen med først c5 og senere f6. Han brugte rigtig meget

tid, mens jeg - viste det sig - brugte for lidt. Gennem en helt simpel overseelse tabte jeg en af centrumsbønderne. Men nu viste han nogen usikkerhed, og for bonden fik jeg et godt angreb. Desværre kunne jeg ikke finde vej, og i stor tidnød spillede Rikardt meget sikkert. Bonden fik jeg tilbage, men derefter tog jeg remis gennem trækgentagelse.


Imens kunne jeg sidde og først fryde mig - siden undre mig - over Christian Jørgensens parti. Min fryd skyldtes, at Christian fangede Viktor Kjærulffs dronning midt på brættet. Min forundring, at Viktor ikke gav op. Christian måtte sidde og tæske i et parti, hvor han byttede af og byttede af og til sidst fik en ekstra dronning og truede med uundgåelig mat i 2. 17 træk til dronningefangsten og yderligere 26 træk til slut.


Når Erik Holm Petersens modstander, Ramadan Mustafov Saliev, var i stand til at gå mig på nerverne, må man rose Erik for ikke at lade sig gå på. Ramadan var ikke i ro et øjeblik, og det var han ikke på en meget støjende måde. På et tidspunkt måtte hans holdleder, Tim Bjerre, gå hen til ham og bede ham om at lade være med at slå vores ur i stykker.

Men også på brættet fik Erik udfordringer. 1. e4, e5  2. Sf3, Sc6  3. Lc4. Italiensk. 3. ... , f5! Udråbstegnet er ikke for trækket,, men for modet. Sådan spiller Guido Heinemann - og altså også Ramadan Saliev. Erik skulle ikke nyde noget af forviklinger og spillede 4. d3. Senere påtog Ramadan sig en dobbeltbonde i f-linjen og rokerede langt. Erik famlede lidt, men fik til sidst angreb i a-linjen og centrum og vandt en bonde inden slutspillet med springer mod løber. Her tabte Ramadan endnu en bonde og gav Erik en fribonde i h-linjen. Da Erik byttede officerer og samtidig etablerede en fribonde i b-linjen, ville Ramadan ikke lege med længere.