PARTISIDE

Tegnenes betydning og antal anføres i et skema, der har dette indhold:

01.04.2024

Jesper Thybo

En sidste sløjfe

Som tidligere fortalt vandt Jesper Thybo sin simultan mod Skakklubben Alssund med 29½ - 1½.  Skønt sådan en simultan i høj grad er en række lynskakpartier for simultanspilleren, var Jesper så overlegen i denne disciplin, at selv Martin Killmann med over 1900 i rating måtte bøje sig. Forskellige forhold, som jeg ikke skal komme nærmere ind på her, er i en sådan forestilling til simultanspillerens fordel, men man skal have sikkerheden i sit spil til at udnytte disse fordele.


To alssundspillere fik dog remis, og jeg synes, at de fortjener at få deres partier vist her. Vurderingerne er Stockfish', kommentarerne mine.

10-årige Niclas Betz var den ene, der spillede remis. I initiativets interesse ofrede han en kvalitet for 2 bønder. Ifølge Stockfish havde Jesper staadig den bedre stilling, men han spillede 'blødt' i et par træk, og stillingsfordelen gik over til Niclas, som dog forivrede sig, så det hele løb ud i remis. Det anførte sluttræk er helt sikkert noteret forkert!


Med sine nogle flere år på bagen er risikoen ved at gætte på, at Thomas har kunnet spille skak en del længere end Niclas. Med i billedet hører dog, at Thomas kun har spillet organiseret skak i 4 år, og - selv om han lærer hurtigt - han lærer langt langsommere end Niclas.

På den baggrund imponerer Thomas' parti. Det er meget jævnbyrdigt, og Jesper var den, der en overgang stod dårligere, end Thomas gjorde på noget tidspunkt.


Arrangementet med Jesper var en succes, og successen bliver ikke mindre af, at et par stykker nuppede en remis fra ham.


Husk, at Jesper opfordrede jer til at kigge  på skakopgaver. Langt de fleste partier afgøres i midtspillet på taktiske vendinger, så bindinger, gafler, afdækkere og alle de andre taktiske fif er gode at kunne.